Mantrák – bhajanok

A közösen énekelt  dallamok több szinten segítenek bennünket személyes fejlődésünkben.
Pszichésen rendkívűl felszabadító amikor a közösség támogató erejének segítségével „megjön a hangunk” és ráébredünk arra, hogy valójában mi is tudunk énekelni.
Az esetleg korábban belénkültetett gátlásoktól alól felszabadulva egyre magabiztosabban engedjük, hogy hangunk együtt rezegjen a többiekével. Számos korlátozottságunk oldódik azáltal, hogy lépéseket teszünk a valódi hangunk megtalálása, kibontakoztatása felé.
 
Mindannyian birtokában vagyunk egy saját, egyéni hangnak, mely ugyanúgy jellemez minket mint kinézetünk vagy személyiségünk.
Az emberek többségének, nagyon kevés kivétellel, van hallása a zenéhez. Aki fel tudja ismerni hallás alapján a hamis hangokat, az énekelni is gyorsan meg tud tanulni, csak az esetlegesen a gyermekkorban kialakult gátlásainkat kell levetnünk.
Néhány őstehetségtől eltekintve senki sem intonál tökéletesen azonnal és gyakran környezetünk reakciója az első szárnypróbálgatásainkra ülteti belénk a kudarcélményt, pedig az éneklés is olyan mint a biciklizés, mindenkinek megvan hozzá az egyensúlyérzéke, csak egy kis gyakorlás és sikerélmény szükséges a készségfejlesztéshez.
 
Fiziológiailag is gyógyító hatással bírnak a testre, és főként a rekeszizomra, ható külső és belső hangrezgések.
 
A ritmikusan ismétlődő matrák egyszerű kántáló dallama és a közösségben éneklés élménye együttesen egy gondolatok nélküli tudatállapotot megteremtődéséhez segíthet hozzá minket.
Ideiglenesen megszűnik a psziché gondolatfolyamai által a testre gyakorolt uralma. A rekeszizom szövetei „kirezgik magukból” a gyakran sok éve tárolt érzelmi feszültségeket. A síráshoz vagy nevetéshez hasonlóan, melyek szintén kisérőjelenségei lehetnek az érzelmi oldódás folyamatának.
 
A dallamok és hangrezgések egy sajátos módon segítenek bennünket az egységtudat megéléséhez, kihagyva agyunk analizáló és a szociális kapcsolatainkat is felügyelő részét.
A mantraéneklés közösségében természetes módon oldódnak azon elakadásaink, nehézségeink melyek fejlődésünk útjában állnak.
BioJoga_logo_color