Mi a teendő derékfájdalom esetén?

Mi a teendő a leggyorsabb gyógyulás érdekében erős ágyéki gerincfájdalom (porckorongsérv-gyanú, idegbecsípődés, kisízületi gyulladás, “lumbágó”, “ichias”) esetén?

Már akár évekkel az első igazi “beáll” a derék jelenség előtt vannak figyelmeztető jelek: tompa fájdalom az adott gerincszakasz mozgásakor (deréknál főleg előrehajláskor, hosszantartó ülés után, nap végén, terhelés-sport után), illetve gyakori a reggeli, felkelést követő fájdalom is, mely pár óra után az izmok és szövetek mozgás általi “bemelegedésével” eltűnik.

Mi a teendő az első tünetek megjelenésekor?:

Az ilyen típusú fájdalmak észlelésekor minél hamarabb el kell kezdeni gyógytornász segítségével a

 • stabilizáló tornát (izomerősítés, nyújtás) és
 • a hétköznapi tartások korrekcióját ( akár a velünkszületett tartásunk korrekcióját, és az ebből fakadó statikus testtartásaink és dinamikus mozgásaink korrekcióját).

Mi történik ha nem vesszük komolyan a kezdeti tüneteket?:

Amennyiben ez nem történik meg, a fájdalmak egyre gyakoribbak, erőteljesebbek lesznek (kezdetben évente, később félévente, havonta, hetente jelentkezhetnek),  és egyre hosszabb időbe telik amíg megszűnnek. Idővel gyakori lesz az éles, intenzív fájdalom (pl előrehajláskor, ülésből való felálláskor) és általános, hogy állandó tompa fájdalomérzet marad a derék területén (krónikussá vált fájdalom).

Akut tünetek:

Az “akut” fázisban éles fájdalom jelenik meg (általában hirtelen, de pár nap alatt fokozatosan is kialakulhat) szinte minden mozdulat és minden testhelyzet fájdalmas lesz. A fájdalom lehet helyi, csak a gerincben érződő, de ezen felül medencébe, csípőbe, lágyékba, alsó végtagokba kisugárzó fájdalom/zsibbadás is jelentkezhet.

Az akut tüneteket a nem kezelt kezdeti tünetek következményeként, mintegy utolsó cseppként a pohárban a következő okok (általában egy alkalommal történő nagyobb terhelés) válthatják ki:

 • erős, nem megszokott fizikai munka, sport (hólapátolás,házimunkák: porszívózás, kerti munkák: ásás, kapálás, gereblyézés, fűnyírás)
 • hosszantartó ülés (kényelmetlen fotelben, kanapén, széken, autóban)
 • ” rossz mozdulat”: nehéz tárgyak cipelése emelése, dobálása

Van, hogy ebben az akut fázisban találunk olyan testhelyzetet ahol “megnyugszik a test” és nincs fájdalom, de van, hogy már nem. Az állandó, erős “idegi” fájdalom miatt az alvás is nehezen megy. Gyakran csak fájdalomcsillapítóval (gyógyszer, injekció, infúzió) csökkenthető a fájdalom de van, hogy az sem hat.

Mi történik a szervezetben az előbb felsorolt fázisokban?

A mozgásszegény életmód, a rossz tartás, a fokozott idegrendszeri terhelés (stressz) és a gerincstabilizáló izmok specifikus erősítésének hiánya miatt, az izmok-kötőszővetek struktúrája változik (feszülések-gyengülések alakulnak ki bennük), keringésük (vér és nyirokkeringés) romlik, és nem tudják ellátni a csigolyákat és a porckorongokat tehermentesítő-mozgató funkciójukat.

A sok ülés és a gyenge izomzat miatt megváltoznak a gerinc görbületei, és a terhelés túlzottan egyes szövetrészletekre, kisizületekre és a porckorongokra irányul, . A helyzetet súlyosbíthatja, hogy az emberek többségénél ez a terhelés asszimetrikus  (struktúrális, funkcionális, vagy pszichoszomatikus okok miatt).

A nem megfelelő terhelés következményei:

 • változik a lágyszövetek (izmok, kötőszövet) feszülése: van, ahol túlzott nyomásnak, csavarásnak, húzásnak vannak kitéve, van, hol túlságoasn belazulnak, emiatt:
 • – az ízületeket körbevevő szalagrendszer bizonyos helyeken túlfeszül, máshol meglazul és emiatt elveszti stabilizáló funkcióját
 • az izomzat szintén egyes helyeken megfeszült merev lesz, máshol megnyúlt gyenge, így mind tartási (statikus: álás, ülés, fekvés), mind dinamikus (mozgás) funkciói zavart szenvednek

A lágyszövetek megváltozott viszonyai miatt, pedig többféle zavar alakulhat ki:

 • a szövetekben létrejött csavarások, feszülések, elhúzások miatt bizonyos területek túlterhelődnek: pl csontok közötti ízületek, ïzületek közötti porcok nyomás alá kerülnek: ilyen amikor:

– két csigolya közti porckorong az optimális helyzetéből elmozdul, leginkább hátra a gerincvelő, illetve asszimetria esetén hátra- oldalra a gerincből kilépő ideggyökök iányába

 • a fokozott terhelés miatt a porckorong veszít a magasságából, így a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, a kisizületek nem megfelelően terhelődnek: emiatt kisizületi kopás alakulhat ki.

A kialakult fájdalom oka:

A fájdalom oka a szöveti diszfunkció: a gyulladás. A gyulladás ödémával (duzzanat) jár, és ez a duzzanat nyomhatja a szöveteket, érző idegsejteket, ideggyököket, gerincvelőt ami a fájdalmak fő okozója. A fájdalmakat fokozhatja, hogy az idegrendszer parancsot ad a sérült terület körüli izmok-kötöszövetek megfeszítésére (ezáltal minél kevesebb mozgást engedve az adott területen) és a befeszült szövetek méginkább fokozhatják a duzzanat által létrehozott nyomást.

Teendők akut tünetek esetén:

Fontos tudatosítanunk ebben a fázisban, hogy a fájdalom el fog múlni, de ehhez érdemes betartani a következő instrukciókat:

 • Szakember felkeresése (gyógytornász, orvos)

– Akut szakaszban (első 2-3 nap) a gyulladás csökkentése:

 • Nyugalom, pihentetés, alvás ( a legkevésbé fájdalmas pozícióban). A fájdalmas rész akkor tud minél hamarabb regenerálódni, ha nem irritálódik (irritáció, amikor mozgás során újabb fájdalmat provokálunk, vagy olyan testhelyzetet veszünk fel, ami közben, vagy után rosszabb a fájdalom). Lehet olyan mozgásokat végezni amik nem fájnak (pl kisebb séta), de ha nincs ilyen, meg kell találni a lehető legkevesebb fájdalmat kiváltó testhelyzetet (gyógytornász is tud ebben segíteni). Ebben a helyzetben minél több időt kell eltölteni, hogy a szervezet feszültségmentessé tudjon vállni. Érdemes munkából szabadságot kivenni, az ebben az időszakban történő maximális nyugalom, tehermentesítés, feszültségmentesítés nagyot tud lendíteni a gyógyulás folyamatán.
 • Kerülni kell a fájdalmat provokáló mozdulatokat , testhelyzeteket, mert az irritáció hatására a tünetek fokozódhatnak (tilos: ülés, előrehajlás, a gerinc csavarása, előre döntés).

Akut fázisban tipikusan erős fájdalmakat kiváltó, kerülendő testhelyzetek:

# ágyból való “felgördüléses” felkelés (ajánlott: talpra húzott lábak, és a medencét- vállövet egyszerre fordítva oldalra fordulás- így a gerinc nem csavarodik- majd felülés kartámasz segítségével, és enyhén behúzott köldökkel, combra támaszkodva felállás

# ülés után erős fájdalom jelentkezhet ( ilyenkor a derék domború helyzetbe kerül, a szövetek terhelődnek, a porc tovább nyomódhat kifelé, a gerinc kisizületein nagyobb a terhelés), emiatt ajánlott a minél rövidebb ideig tartó ülés, és felállás mint fent (tipikus a wc-n, autóban való ülés utáni erős fájdalom)

# fogmosás, vasalás, mosogatás ( az előredöntött helyzet miatt terhelődik a sérült rész) ezeket a tevékenységeket egyenes háttal, akár nagyterpeszben enyhén hajlított térdekkel végezzük

# előrehajlások (cipő bekötése stb…) előrehajlás helyett nagyterpeszben (“sumo” terpesz) medencét hátratolva, derekat egyenesen tartva döntsünk előre.

Ajánlott terápiák, szakemberek:

Gyógytornász: McKenzie terápia, lágyrészterápiák- triggerpont kezelés, kineziológiai tapasz, anatomy trains, autogén tréning. Kranioszakrális kezelés. Jóga nidra.

Ezen terápiák hatása:

 • az idegrendszer nyugtatása (ez csökkenti a szöveti feszülést, segít rendezni a megváltozott keringési viszonyokat)
 • testszimmetria helyreállításának megkezdése gyengéd módszerekkel
 1. természetes gyulladáscsökkentők: feketenadálytő krém, árnika krém, tapaszok, zselék helyileg alkalmazva
 2. bizonyos esetben gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése

Nem ajánlott az akut szakaszban:

– masszázs: a környező izmok lazítása átmenetileg enyhülést hozhat, de a masszázst követő pár óra múlva még erősebb fájdalom jelentkezhet (az idegrendszer azt érzékeli, hogy az általa befeszített izmok nem tartanak eleggé, és parancsot ad a még intenzívebb feszülésre ami fokozhatja a fájdalmakat)

– szauna, fürdő, meleg kezelések (gyulladás miatt)

– testmozgás (a séta ajánlott, ha közben nem fáj és nem fokozza a fájdalmat)

Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, a fájdalom 1-3 nap múlva érezhetően csökkeni fog..

Ha ez a “begyulladás” már többször megtörtént, van, hogy a 4. nap sincs változás (ilyenkor az orvoshoz forduló beteg jobb esetben non-szteroid, rosszabb esetben szteroid gyulladáscsökkentő és izomlazító injekciókat, infúziót kap). A gyógyszerek lehet, hogy csökkentik, megszűntetik a fájdalmat, de a kiváltó okot nem fogják, így csak idő kérdése mikor jelentkezik ismét. Ráadásul a szteroidtartalmú gyógyszerek ugyan nagy fájdalomnál erős gyulladáscsökkentő hatásuk révén hamar enyhülést hoznak, de káros mellékhatásuk, hogy  tovább gyengítik az ízületeket stabilizáló szalagrendszert. Ha sikerül betartani az akut szakaszra vonatkozó ajánlást, és minél hosszabb ideig egy olyan helyzetben tartani a sérült részt, ahol a legkisebb a fájdalomérzet, a gyulladás 2-3 nap alatt érezhetően csökkenni kezd, a megfeszült izmok ezzel egyidőben elkezdenek kiengedni, egyre több mozgás kivitelezhető fájdalom nélkül, vagy kisebb fájdalommal mint előtte.

4.-5. nap kisebb séták már elkezdhetők, először a lakásban, majd az utcán is, figyelve arra, hogy jelentkezik e fájdalom közben, vagy séta után.

Az akut szakaszt követő regenerálódási fázis:

Ebben a fázisban vannak még fájdalmak, de már nem annyira erősek (a maximálishoz képest kevesebb mint 50%) és vannak fájdalomtalan időszakok is a nap folyamán.

– A regenerálódási szakaszban elkezdhető a fokozatosan erősödő, a test jelzéseire különösen nagy figyelmet fordító gyengéd gyógytorna (minden nap, kis intenzitású, rövid ideig tartó ingereket adó, egyre növekvő nehézségi fokú gyakorlatokkal), a már fent említett terápiákkal párhuzamosan alkalmazva. A regeneráló mozgás kezdetben gyógytornász vezetésével ajánlott (egyénre szabott gyakorlatok betanulása és idővel nehezítése) amelyet később önmagában is végezhet a páciens.

Érdemes tudni:

A derékfájás kezdeti vagy akut tünetei a test folyamatos önszabályozó- öngyógyító munkájának következtében rövidebb- hosszabb idő alatt maguktól is elmúlhatnak, de a gyökérok, a lágyszövetek , a csont és szalagrendszer  asszimetriája és a hétköznapi életben rögzült helytelen tartás- mozgás megmarad ha nem ismerjük fel azokat és nem változtatunk rajtuk! És ha a tüneteket kiváltó okokon nem változtatunk, azok egyre sűrűbben vissza fognak térni, míg végül visszafordíthatatlan változásokat, fájdalmakat okozhatnak.

Az évek múlásával ezen tünetegyüttesek előfordulása egyre gyakoribb a fájdalom egyre erőteljesebb lehet és a természetes öngyógyulás is egyre hosszabb időt vesz igénybe. Valamint megnő a valószínűsége, hogy egy hirtelen rossz terhelés (nehéz tárgy emelése, sportmozdulat stb…) egy érzelmi megrázkódtatás, vagy hosszantartó statikus terhelés (pl napágyban történő alvás, kanapén hanyag testhelyzetben felpócolt lábbal való ülés tsb…) az akut tüneteggyüttes jelentkezik.

Fontos tudni!:

Érzéskiesés, izom gyengeség- bénulás, vizelet-széklettartási problémák esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Ellenkező esetben ez végleges bénuláshoz vezethet.

Összeállította: Tar-Ballai Éva és Tar Zsolt

BioJoga_logo_color