Oktatóink

Tar-Ballai Éva – gyógytornász, jógaoktató, manuálterapeuta

Marc31_PHW3585

1974-ben születtem Budapesten, középső gyerekként. Mozgékony, álmodozó gyermek voltam, fiatalságomat végigúsztam óvodás koromtól egészen a középiskoláig. Gyerekkoromban orvos szerettem volna lenni (először „állat és emberorvos”, majd amikor kiderült, hogy ez a kettő együtt nem lehetséges, úgy gondoltam inkább  embereket gyógyítanék). Középiskolában édesanyám ötleteként merült fel a gyógytornász szakma lehetősége. Emlékszem a napra amikor átvitt a szomszédunkhoz, a fizikoterápiás asszisztensként dolgozó „Zsuzsa nénihez”, aki elmesélte mit is csinálnak a gyógytornászok. Anyunak azóta is hálás vagyok ezért. Azonnal tudtam, hogy ez lesz az én szakmám. Gyógyíthatok is, és köze van a mozgáshoz is amit annyira szeretek.

Gyógytornász diplomát 2000-ben szereztem. A kórházi gyakorlatok után, a jó hangulatú, erős szakmai alapokat adó Uzsoki, majd János kórház (mindkettőnek a Traumatológia-Ortopédia osztálya) viszonylag hamar magángyógytornász lettem. 12 éve egy kolléganőmmel közösen megalapítottuk a jóhírűvé vált SpineArt Egészségközpontot.
Gyógytornászként sok, rendkìvül hasznos tanfolyamot elvégeztem (részletesen itt.)

A 2000-es évek elejétől jógázom rendszeresen, magyarországi és egy indiai jógaoktatói kurzusokat végeztem, és számos hazai és külföldi workshopon is részt vettem. Az elmúlt években a praxisom mellett, tanfolyamokat és továbbképzéseket tartok mozgással foglalkozó szakembereknek (részletesen itt)  és jógaoktatóknak ( a Himalájai Jóga Tradícióban Mezősi Annával).

Gyógytornász-terapeutaként sokat kezelek jógaoktatókat, jógagyakorlókat. Amit rendkívül szeretek Bennük, az az önmagunkat mozgásszervi szinten is megismerni vágyás miatti fokozott tudatosság. Ezen oktatások-eszmecserék alatt folyamatosan szembesülök a jógaoktatók-jógagyakorlók hiányos képzések miatt kialakult bizonytalanságaival, sérüléseivel. Oktatásaim alatt lassan körvonalazódott egy mozgással foglakozó továbbképzési rendszer gondolata, ami egyrészt a jógaoktatókat szilárdítaná meg tudásukban, másrészt jógagyakorlóknak nyújtana segítséget testük helyes megismerésében.

Ehhez kapcsolódva, húgommal (aki dietetikus és jógaoktató) és párommal (aki szintén emberek segítésével foglalkozik-cranioszakralis biodinamika kezelő és oktató) történő beszélgetéseink alatt fogalmazódott meg bennünk egy közös rendszer: a Biodinamikus jóga, ami a tudatos jelenléten, kezdetben szakértő segítséggel történő, később egyre önállóbb önmegfigyelésen és önkezelésen alapuló rendszer gondolata. Ahol már nemcsak a mozgás, hanem a tapasztalataink, tanulmányaink alatt kialakult táplálkozás, életmód és filozófia tudásunkat adhatnánk át az az iránt érdeklődőknek.

Ballai Krisztina – dietetikus, jógaoktató
2Mózes 3,11-18Marc31_PHW3688
Vagyok, Aki Vagyok

1976-ban láttam meg a napvilágot Budapesten.
Szüleim és két testvérem mellett nevelkedtem. Nővéremhez hasonlóan én is jobbára úszással töltöttem korai gyermekkorom éveit.
A sport adta az egyik értéket az életemhez ( és azóta is egyik legnagyobb erősségemet ): a kitartást.
Számomra ez az alapja mindennek.
Bevallom az úszást magát szerettem, de a rendszert amibe csomagolva volt, soha nem tudtam teljesen elfogadni, és ez így van a mai napig is.
Később lehetőségem nyílott egy magam által választott mozgás gyakorlására: a szertornázásra (szigorúan iskolai keretek között), és ez adta a második értéket életemhez: a mozgás szépségének és a test művelésének szeretetét.
Sokáig látszólag céltalanul, vagy inkább útkereséssel foglalkoztam , ma már tudom, hogy minden arrafelé terelt ahol most járok.
Édesanyánk elvitt minket jógázni, ami a mai szememmel inkább könnyed gimnasztika volt, mégis élénken megmaradt az emlékezetemben.
Teltek az évek és nővérem valamint gimnáziumi osztályfőnököm személyiségének hatására  DIETETIKUS lettem. Dolgoztam magánkórházban Telkiben, aztán a Kútvölgyi kórházban, láttam öregek otthonát működni és iskolásokat is tanítottam a tudatos táplálkozásra….

Aztán másfelé terelt a Sors és egy kozmetikai szalont nyitottam  nővéremmel. Sok mindent csináltam, de volt egy közös volt bennük: emberekkel foglalkoztam.
Hosszú, nehéz út vezetett aztán a saját családhoz, sok viszontagság, szenvedés után végül lett két gyermekem és egy igazi családom. Ezalatt az út alatt, saját betegségem és annak legyőzése (a jóga segítségével!) visszaadta a saját tudásomba vetett hitemet, ami rengeteg tanulással kiegészítve most már saját magam előtt is megállja a helyét.

JÓGAoktató lettem.
Jógát oktattam és tanultam. A dietetika terén jobbára önfejlesztettem magam, mert a táplálkozás kultúrájának nem találtam kiforrott alapját hazánkban.
Megismerkedtem az AJURVÉDÁVAL, az ANTROPOZÓFIÁVAL, belekostóltam a KÍNAI táplálkozástudományba.

Végül rájöttem, hogy az ÉLET A BÉLBEN LAKOZIK! ( bár Paracelsus szerint a halál lakozik a bélben), de én optimista vagyok.
Közel 40 évesen végre ráébredtem,hogy az emberek:
– miért kapaszkodnak a a reklámok sugallta diétákba,
– miért szednek gyógyszereket ( pl. magas vérnyomásra ),
– miért nem veszik észre, hogy már régen megbetegedtek
– miért esnek kétségbe,
– miért tanácstalanok…

Megtanultam, hogyan adjam át az embereknek ennek a MEGÉRTÉSÉT (ahelyett, hogy mások kijelentésének higgyenek), és a a tettek mögötti TUDATOSSÁGOT.
Mit miért csinálunk, miért pont azt esszük, amit eszünk, és miért azt tesszük amit teszünk.
Ez egy tanulási folyamat, egy iskola és nem pusztán egy divatos diéta!
Miért tudom, hogy a SZER-ETET?
És miért hiszek ebben: a mi mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!

Tovább szeretném adni ezt a tudást mindenkinek annak aki ott tart (életében, gondolkodásában, kétségbeesésében, szilárd elhatározásában) hogy fogékony iránta,  legyen az jógaoktató, jógagyakorló vagy egyszerű halandó : ).

Tar Zsolt – Biodynamic Healing oktató Zsolt portré

1973 nyarán születtem. Édesanyám elmondása szerint igen könnyedén. Tar Zsoltnak neveztek el.

1996-ban gépészmérnöki valamint szakfordító és szaktolmács diplomákat szereztem. 10 évig mérnökként dolgoztam. Sokat utaztam, főként Ázsiába.

2004 sorsfordító év volt számomra. Minden előjel nélkül egy nap arra ébredtem, hogy meg kell vátoztatnom az életemet. Új hivatást és életcélt kell találnom. Volt egy visszatérő homályos érzet, hogy valami karitatív, emberekkel kapcsolatos dologgal fogok foglalkozni. Úgy gondolom, hogy minden ember azért születik bizonyos képessegekkel a világra, hogy azokkal beteljesíthesse a számára rendelt életfeladatot. Arra, hogy ezen képességek fejlődnek-e és hogy megtaláljuk-e a feladatunkat, az élet egyik misztikus csodájaként tekintek.

Egy éven keresztül tradícionális thai masszázst tanultam. 2005-ben tanárommal, Németh Balázzsal 2 hónapra Chiang Mai-ba utaztunk, hogy a Nuad bo rarn észak-thai mesterétől Pichettől tanuljunk. Pichet különlegessége, hogy a hangsúlyt a testtudat felébresztésére és fejlesztésére fekteti. Filozófiája, hogy amíg nem érezzük a saját testünkben, hogy milyen hatással van ránk az, hogy egy másik embert masszírozunk, addig hogyan is segíthetnénk másokon? Főként nekünk, már gyermekként széken ülésre kényszerített és anatómiailag is ahhoz idomult európaiaknak a padlón ülni, térdelni, matracon dolgozni hosszabb távon súlyos problémák kialakulásához vezethet, ha nem érezzük a testünket.

Pichet feledhetetlen karakter. Általa bepillantást nyerhettem a tradícionális thai sámánizmus hagyományaiba és hitrendszerébe is. Emellett buddhista pap és thai masszázs mester, aki száz-szavas angol szókincsével igyekszik a dharmát ( a sors és a világ törvénye ) az arra tévedő külföldiek szívébe csempészni.

Pichetnél találkoztam a Nyugat-Virginiából érkezett Edward Kearney-vel. Tőle hallottam először a craniosacral therapy-ról, mely Magyarországon később craniosacralis terápia néven vált ismertté. Edward Amerikában akkor már 15 éve gyakorolta a craniosacralis módszert, ő mutatta meg az első fogásokat. Azonnal éreztem, hogy mindig is ezt kerestem. Mintha hazaértem volna. Azelőtt még sosem tapasztaltam ilyen végtelenül nyugodt tudatállapotot és a test szinte sejtszinttű érzékelését. Olyan érzés volt mint újra megszületni. Szintén Pichetnél hallottam, hogy abban az évben először egy Rosemary Wallace nevű angol hölgy craniosacralis tanfolyamot tartott Chiang Mai-ban. Elhatároztam, hogy valahogy visszajövök és találkozom vele.

2006 telén felkerestem Rosemary-t és 10 éven keresztül követtem tanításait. Minden évben másfél-két hónapot töltöttem nála Chiang Mai-ban, Hat Yai-ban, a francia Pireneusokban. Tanításaiban leülepedve tükröződik Krisnamurti és a taoizmus szemlélete. Zenészként, szociális munkásként, hospice dolgozóként és biodinamikus szemléletű craniosacralis kezelőként szerzett gazdag élettapasztalatát hétköznapi történetekbe ágyazva adja át.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosemary Integrated Craniosacral Biodynamics (Integrált craniosacralis biodinamika) I. II., Reflections (személyiségfejlesztő tréning melynek célja hitrendszerünk felismerése) és Thanatology (Tanatológia – a halál és a haldoklás tudománya) képzéseket tart. Rosemary nem csak craniosacralis technikákat ad át. Jelenlétében természetes módon bontakozik ki a hallgatói személyiségfejlődése is.

Először barátok és masszőrkollégák kerestek meg azzal, hogy szeretnék megismerni amit tanulok. 2007 végén tartottam magyarul egy workshopot , amely az első craniosacralis biodinamika tanfolyam volt hazánkban. Vidéki és külföldi meghívások is jöttek, hamarosan számos tanfolyam szerveződött évente, azóta sokszáz ember felé közvetíthettem a módszert.

cb-tanfolyam

Első ízben 2009-ben szerveztük meg Németh Balázszsal az Integrált Masszázs és Mozgás tábort (IMMT). Az egy hónapos tábor alapötlete az, hogy különböző holisztikus szemléletű gyógyító- és mozgásterápiákba adunk bepillantást. 2 napos workshop-ok váltják egymást melyeket egy 10 napos vipassana meditációs elvonulás zár Laurino, az Asokananda által alapított Sunshine Network tanárának vezetésével. 3 nyáron keresztül itt is tanítottam craniosacralis biodinamikát, valamint thai masszázs, acrojóga, taiji-qi gong, pilates, yin jóga tanfolyamokat szerveztünk. Pegán Attila barátunk itt mutatta be Magyarországon először az Anatomy Trains-t, Tom Myers kötőszöveti rendszeren alapuló módszerét.

2012-ben az IMMT-be szerveztem és tolmácsoltam Rosemary első két Integrated Craniosacral Biodynamics ( ICSB ) tanfolyamát Magyarországon, melyet 2013-ban újabb kettő követett. Budapesten először 2014 nyarára szerveztem három ICSB tanfolyamot.

Philippel

2013-ban vettem részt és tolmácsoltam először Philip Bingham Biodinamika gyakorlatok I. és II. tanfolyamát, aki James Jealous Biodymanics of Osteopathy (Biodinamikus Oszteopátia) iskolájának ausztrál tanára. A vele való találkozás a biodinamika világának egy újabb dimenzióját tárta fel. Pályám során számos képzésen vettem részt a viszcerális manuálterápiától az oszteopátiáig, mely ismereteket a craniosacralis biodinamika szemléletébe integrálva alkalmazok az adott eset kívánalmaitól függően.

Egy éven keresztül a Magyar Hospice Alapítvány önkénteseként is dolgoztam. Szép munka és sok tapasztalat. Érdekes módon inkább az életről, mint a halálról.

Az elmúlt évek néhány ezer kezelése által volt alkalmam megfigyelni a test természetes módon történő önrendező, öngyógyító, mindig a harmónia és a lehetséges egyensúly irányába törekvő lenyűgöző rendszerét. A biodinamikus megközelítésben továbbra is végtelen távlatokat látok a fejlődésre. Minden egyes kezelés az emberi létnek és a test-lélek összefüggéseinek újabb titkát osztja meg. Ahogyan a tanfolyamokon résztvevők által létrehozott erőtér is mindig újabb megértést hoz számunkra. A testet működtető, újrarendező erők és folyamatokkal való együttműködés és azok aktív figyelemmel történő támogatása és az általam eddig tapasztalt legtisztább tevékenység és legérdekesebb dolog az életben. Egy másik emberrel való kapcsolódást a craniosacralis biodinamika szemléletében nem munkának, hanem inkább megtiszteltetésnek érzek.

Kertész Adrienn – pszichológus, jógaoktató

Képernyőfotó 2017-11-09 - 18.17.24

1971-ben születtem. A jóga valahol mindig is jelen volt az életemben. Amikor sétáltam az erdőben, amikor figyeltem a felhőket, amikor elmélyülten játszottam, amikor feltétel nélkül szerettem.

Gyermekként inkább csöndes megfigyelőként voltam jelen. Tágra nyílt szemekkel figyeltem az élőlényeket. Az érdekelt, hogy működnek, vajon mit miért tesznek, mi motiválja őket.

Gyermekként orvos vagy biológus szerettem volna lenni, de végül az utolsó pillanatban a pszichológia mellett döntöttem, amit életem nagyon jó döntésének tartok. 1990-ben kezdtem el pszichológiai tanulmányaimat és azóta is folyamatosan tanulom. A jógával először Mukesh Kothari indiai jógaoktató ismertetett meg. Meghatározó élmény volt egy indiai utazás, ahol sokat tanulhattam a himalájai jógatradíció képviselőitől.  Magyar Jóga Akadémia oktatóinak is nagyon sokat köszönhetek. Amit itt tanulhattam, azzal a hiányzó puzzle darabok is kezdenek a helyükre kerülni.   

A családom, a természet szeretete, a fejlődés alapját képező tanulás, a segítő hivatásom, az egészség nagyon fontos értékek számomra.  Egészében igyekszem szemlélni a világot és benne az élőlényeket, elfogadni őket ahogy vannak, és azt, ahol tartanak.  Örömet jelent számomra az összefüggések felismerése és az ismeretek átadása. A tudatosítás azért, hogy utána könnyebb legyen az elfogadás és az elengedés. A jógára úgy tekintek, mint a tapasztalati tanulás alapjára.

Ballai Vince – jógaoktató

Marc31_PHW3690

Negyven fölött járok már pár évvel. 

Elsősorban újságot írok még, bár a megváltozott médiafogyasztási és -előállítási szokások miatt keresem a kiutat.

Kölyökkoromban napi szinten sportoltam, de a medencebeli oda-vissza úszás nem volt túl izgalmas. Az érettségi utáni években és az e
gyetem alatt ezért inkább nem mozogtam szinte egyáltalán. Bölcsészként, ez mondhatjuk elvárható is volt. A mozgás a napi munkába ingázós kerékpározás képében szivárgott vissza lassan és fokozatosan az életembe, de az ülő munka negatívumait nem tudta kompenzálni, jöttek a derék- és hátfájások.

Ezért és testvéreim hatására kezdtem jógázni pár éve. Nehezen indult, az évtizedes gép előtti görnyedésből csak lassan lazulok ki. Eleinte zavart, hogy az ászanák jó részének tökéletes kivitelezése elérhetetlen messzeségben sejlik, még úgy is, hogy kitanultam a jógaoktatást.

Aztán, miután rájöttem, hogy nem a cél fontos, hanem, hogy jól érezzük magukat az oda vezető úton, inkább élvezetből jógázom naponta. A lényeg úgysem az, hogy látványosan kitekerjük magunkat, hanem hogy közben tudunk befelé figyelni a testünkre, és ebből megnyugvást, vidámságot, energiát meríteni. Hogy közben a testünkkel is jót teszünk? Nem baj.

BioJoga_logo_color